söndag 13 maj 2012

Rena rama kicken

Som hundtränare, så har jag precis som många andra med mig, som mål att få in en automatisk avknapp på mina hundar... Stella har en ganska bra på/avknapp även om hon är ganska duktig på att gnaga på en pinne när hon inte arbetar ;o)
När jag jobbat med Freja som problemhund, från det att hon kom till mig. Så har mycket handlat om att få in rätt känsla, attityd till det vi gör - och passiviteten i närheten av andra hundar har varit bland det svåraste. Mycket har jag fått kämpa in, endast via att ha en bra lydnad på henne - vilket inte alltid varit det enklaste.
Fredag och lördag har vi haft praktisk anti-jaktträning på skolan, både inne och ute, tillsammans med resten av klassen. Inkallningsträning med andra ord. Något jag får medge att mina hundar är väldigt duktiga på. Däremot så är momentet att sitta vid sidan inte något som lockar Freja. Speciellt inte när en boxer kallas in med leksak en bit ifrån.
Stella var utlånad till min klasskompis Erika, och skötte sig bra.

Jag visade ett par olika övningar med Freja för resten av klassen. Riktade mig sedan ut mot mina kamrater, för att svara på några frågor, och när jag vänder mig tillbaka igen så har Freja lagt sig lugnt vid mina fötter.
Jag tror att om jag inte hade varit omgiven av så många människor hade jag nog börjat gråta på stört... Att se min hysteriska lilla gangster till hund frivilligt inta en lugn, passiv ställning har aldrig hänt förut - så detta var ett ofantligt steg framåt för oss två.
Det har fortsatt i samma anda resten av helgen. Frivillig passivitet både inne och ute. LYCKA!

Hon har dessutom skött sig ofantligt bra gäntemot de andra hundarna. Inga utfall, bra skvallrande, fint fokus och otroligt bra stadga när jag bad om den med.
Älskade hund, idag är du dyr!

2 kommentarer:

Jennie sa...

Världens finaste lilla Freja! <3
Ni är grymt duktiga, alla 3! :D

Jonas sa...

Så härligt att höra. Envishet och mycket arbete ger resultat och det är en underbar känsla när man upptäcker det

Kram Jonas