tisdag 23 november 2010

Nu jäklar...!

Ja, nu jäklar börjar det hända saker på lydnadsplanen! Har som ni vet kämpat som en galning med ställande under gång det senaste. Det vi har gjort är att jag har backat med Freja, gått nos mot nos och inväntat ett frivilligt ställande. När hon stannar upp, klickar jag och belönar (samtidigt som frikommando). Sen har jag lagt på "av sig självt" att hon ska stå kvar tills frikommandot kommer, utan att jag säger något. När ståendet har börjat komma mer och mer så har jag börjat säga "stann" precis när hon är på väg att frivilligt stanna.
När det har fungerat bättre och bättre har jag börjat vrida mig när jag går, så att jag så att säga kör "krabbgång". Det svåra har varit att få kommando på det hela....

Idag så började jag med att backa ett par gånger, sedan körde jag direkt på att gå i helt vanlig gång - dvs helt riktad framåt med Freja i fotposition. Jag tittade på henne samtidigt som jag sa kommandot, och vipps så föll poletten ner. Kunde sedan titta rakt fram och fortsätta gå, samtidigt som jag gav kommando och hon ställde sig jättefint och stod kvar! Oj så glad jag blev! Helt plötsligt bara så gick det helt galant. Ett par gånger så glömde hon bort sig, gick vidare, men stannade upp efter ett par steg vilket kändes bra.

Efter ett par repetitioner med ställandet så körde jag även läggande - sitter skitbra fortfarande.
Har även lagt ner mycket energi idag på att få henne att ligga kvar i position när jag kommer tillbaka. Freja vill hemskt gärna sätta sig upp/ner när jag kommer tillbaka till utgångsposition, innan jag har gett kommando. Så jag har belönat, belönat rätt position och gett frikommando direkt när jag belönat. Dvs jag sätter henne inte. Det väntar vi med tills tävlingen :-)

Åh, en sån härlig dag!

Har även haft en privatlekion med idag i snön, vilket var jättetrevligt! La fokus på lek, passivitet och följsamhet. Kändes bra och vi bokar in lektion igen om två veckor.

Tjejerna har förutom lydnadsträning busat runt som tokar i skogen, vi har varit på flera promenader idag och de är upp över öronen lyckliga över all rolig snö! :-)

Eftermiddagen har ägnats åt att städa runt lite här hemma och laga lite mat. Snart blir det att bege sig mot Hundens Hus för kurskväll!


2 kommentarer:

Linda sa...

Tack för idag=) kändes kanon!!! ser fram emot nästa tillfälle=)

Sofie sa...

Gött med framsteg!!!

Och bilden. Gulleni!